Uit elkaar? Gescheiden? Wanneer is het weer de tijd om iemand anders te gaan zoeken?
Deze lastige vraag stelt iedereen zich wel één of meerdere keren in zijn of haar leven. Er zijn ook heel wat tips te vinden op het internet, maar die blijven vaak hangen in algemeenheden, want iedereen is verschillend. De belangrijkste vraag is waarschijnlijk waaróm je weer iemand gaat zoeken. Is het om een gemis op te vullen? Sex? Een losse snelle flirt? Aandacht? Bevestiging?
Wees eerlijk bij het daten
Snel een nieuwe relatie aangaan om eenzaamheid op te vullen lijkt niet verstandig, maar aan de andere kant kun je in alle eerlijkheid online gaan daten en duidelijk in je profiel zetten waar je wel en niet aan toe bent. Dat is nou juist zo leuk aan een goede en duidelijke dating-site. Daten kent natuurlijk niet de verplichting van het aangaan van een nieuwe relatie, en op de meeste profesionele sites kun je je date-voorkeur goed aangeven. Waarom bijvoorbeeld niet eerst iets vriendschappelijks opbouwen?
Snel niet altijd goed
Een groot gemis, een gevoel van eenzaamheid, of zelfs oud zeer en wrok, of gewoon domweg verdriet geeft wel aan dat een snelle nieuwe relatie aangaan misschien niet verstandig is. Beter is het terug te vallen op je vriendenkring, om
te praten bijvoorbeeld. En laat de kwaadheid en dergelijke emoties die soms bij een scheiding horen eerst een tijd uitwoekeren, ook een storm gaat altijd wel een keer liggen tenslotte.
Onverwerkte emoties?
Als je nog emotioneel teveel bezig bent met je scheidingsperikelen zou je wel eens de fout kunnen maken bewust of onbewust voor iemand te kiezen die exact het tegenovergestelde gevoel oproept als je ex. Als je daar überhaupt al mee bezig bent lijk je voor een hechte relatie niet klaar te zijn. Liefde is niet iets rationeels, en is niet te plannen via steekwoorden. Het nadenken over dit feit kan ook wijzen op onzekerheid en een (tijdelijk) gebrek aan zelfvertrouwen, neem dan je tijd. De ander – je 1e date misschien- voelt dit vaak feilloos aan, want soms praat je teveel over je ex, ook dat wijst op onverwerkte emoties. Weinig dates vinden dit een fijn onderwerp als je elkaar voor de eerst keer ziet. Een verkeerde start. En die eindigt niet voor niks vaak in een teleurstelling.
Hoge verwachtingen
Qua teleurstellingen: wat dacht je van afwijzingen? Daten moet je wel kunnen, want ben je bestand tegen tegenslag? Hooggespannen verwachtingen�? Hangt je hele welzijn, je hele hebben en houwen af van het slagen van een date? Ga bij jezelf te rade als je dat durft toe te geven als dat zo is, en neem dan zeker je tijd. Sommige mensen doen er jaren over om weer een serieuze relatie aan te durven gaan. Het is ook belangrijk om te weten of je het emotioneel aan zou kunnen als een date toch niet brengt wat je ervan had verwacht, of dat je door iemand die jij heel leuk vindt wordt afgewezen.
Zelfvertrouwen helpt bij date
Het is dus heel belangrijk dat je weer met beide voeten op de grond staat, je emoties begrijpt en je weer prettiger voelt. Als je de tijd neemt zal je merken dat je gemakkelijker weer zelfvertrouwen opbouwt. Daten kan namelijk een bedrieglijk gevoel van zelfbevestiging opleveren, zeker vanachter je veilige computerscherm. En dan valt een tegenvallende ontmoeting in de praktijk zwaarder uit. Met een verhoogd zelfvertrouwen blijf je baas over jezelf, en over je beeldscherm!
Niet forceren
Conclusie: je hoeft op zich niet geforceerd een verplichte periode in acht te nemen om weer nieuwe mensen online te ontmoeten, en natuurlijk is dat ook nog eens voor iedereen weer anders, maar ga gewoon in hoge mate je intenties na en wees eerlijk tegenover jezelf, dan ben je dat vanzelf ook tegenover je date. Want die leest je en hoort je, en wil je ontmoeten uit een nieuwsgierigheid die ontstaat vanuit een nieuwe situatie die niks met je ex te maken heeft, alleen met jezelf, en je verwerkte emoties, rust en ruimte dus. En zo kun je op je eigen integere keuzes vertrouwen, niks meer en niks minder.