Feiten over obsessief achtervolgingsgedrag op of via het internet
Sinds het internet bestaat en onderhand erg populair is geworden stijgt het bedreigen, pesten en belasteren van mensen en bedrijven zienderogen. De tijd van handenwringend woest wraak pogen te zoeken vanachter de geraniums is voorbij voor de ziekelijk teleurgestelden onder ons. Via forums en profielsites als Hyves wordt er flink tekeer gegaan tegen een virtuele of levensechte vijand. Er zijn types die blijkbaar over zoveel vrije tijd beschikken dat ze zich er de hele dag op toeleggen om portals en forums constant lastig te vallen met een eindeloos getier en oeverloze laffe want vaak anonieme bedreigingen. Maar sommigen gaan verder, en komen in aanraking met de nederlandse wet, die gelukkig sinds een aantal jaren is aangepast en verscherpt, namelijk tegen stalking. Niet alleen lijfelijk geweld door stalking is strafbaar, nee , sinds 2000 is er ook jurisdictie aangaande het begrip ”met rust laten” , het nodeloos constant iemand lastigvallen dus, met eventuele geestelijke schade tot gevolg bij het slachtoffer. Er zijn een aantal categorieën te onderscheiden.
Relatie-perikelen
De grootste groep zijn de gefrustreerden en geobsedeerden die zich afgewezen voelen en op allerlei manieren hun gram willen halen. Gevoelens als irrationeel onrecht, of pure wraak, aangetaste mannelijk eer, maar ook obsessief psychisch getint onbegrip (”ze heeft het nog niet door maar ik weet dat ze van me houdt en ik ga haar dat duidelijk maken!”) spelen altijd een rol. Een stalker zal altijd blijven stalken totdat er wordt onderkent dat er therapeutische hulp nodig is. Helaas gaat dat vaak via de rechtbank.
Verwerkingsproblemen en sociale ontwikkeling
Stalkers leven buiten de realiteit: het denken dat de ander nog verliefd is, het niet kunnen verwerken van een afscheid dat heel duidelijk is aangegeven, persoonlijke psychische problematiek die niks met de ex-partner te maken heeft, of doodgewoon een relatie opeisen omdat men nooit heeft geleerd hoe je sociaal verkeer onderhoudt.
Ook is een normaal respectgevoel voor de ander slecht ontwikkeld, of helemaal niet. Er wordt niet geluisterd, er dringt niks door. Slechts een in zichzelf gekeerde frustreerd mens rest deze persoon, wat niet weinig resulteert in gewelddadigheid. De ander is dan ook altijd schuldig aan het mislukken van een relatie. De stalker ziet zichzelf zelfs vaak als hersteller en oplosser!
En ook handig: schrijf een korte omschrijving van elke man of vrouw die je enigszins interesseert op achter de namen in je map, want je ziet zoveel mensen in korte tijd dat je niet altijd meer weet of Pieter nou dat witte overhemd droeg en die leuke lach had, of dat het toch Jan was. Na inlevering van de map, na alle mensen gesproken te hebben, gaat de organisatie kijken wie er matcht. Met ander woorden: als deze Pieter ook jou graag nog een keer ziet, vind je de volgende werkdag al een matchmail van de organisatie met telefoonnummers/mailadressen van je matches.
Anoniem online gestalk
Hierboven al kort beschreven: mensen die er behagen in scheppen het internet te bevuilen met hun ongevraagd gescheld, gejeremie�r, of erger, mensen op forums en contactsites te bedreigen, uit te schelden. Dag in dag uit. Sommigen gaan zo ver om IP-adressen (specifiek ”huisnummer” van jouw computer) uit te checken en privégegevens online te gooien, of adressen en telefoonnummers te misbruiken in advertenties op porno-sites of verkoopsites. Naamsmisbruik via valse anonieme webmail-adressen, en het jatten van iemands nickname om daarmee met anderen contacten leggen via obsceen taalgebruik komt ook steeds vaker voor. De cijfers die dit aangeven stijgen ongelooflijk de laatste jaren.
”Fanmail”
Een wat ”ouderwetsere” veel kleinere groep betreft contactgestoorden die zich fan noemen van bijvoorbeeld een pop- of filmster. Deze persoon heeft zich ingebeeld dat de ster verliefd is op hem/haar, of denkt dat te moeten en te kunnen verwezenlijken via een eindeloos mailen tot het posteren voor iemands deur of huis, en doet alles om een lijfelijk contact voor elkaar te krijgen. Dat kan heel ver gaan. En kent eigenlijk pas een eind in de rechtszaal of door een verplichte psychische behandeling voorzover mogelijk. Voorbeelden zijn legio, zoals in de VS met filmsterren die dit soort contactgestroorden juridisch van zich af moeten schudden.
Werkvloer en bedrijven
Ook bedrijven zijn soms slachtoffer van wraakacties door zwaar teleurgestelden. Sommige gefrustreerde ego’s kunnen het bijvoorbeeld moeilijk behapstukken dat er geen promotie volgt, of gewoonweg ontslag, of een gevoel van verndering, en brengen het desbetreffende bedrijf in diskrediet, of de uitvoerder/manager in kwestie. Dit is relatief ook een kleine groep, maar anoniem worden ook bedrijven online steeds vaker bedreigd en belasterd. Het vervelende is dat veel mensen toch denken dat waar het rookt ook vuur is. Zo’n bedrijf moet er dan alles aan doen om valselijk verspreide informatie weer recht te praten.