Obsessief achtervolgingsgedrag
Stalken, het opzettelijk obsessief en ongevraagd blijven lastigvallen van iemand, (ongeveer 80 % van alle gestalkte mensen in Nederland, meer dan 100.000, is een vrouw) is sinds het gebruik van het internet flink toegenomen. Internet is in principe anoniem want doorgewinterde stalkers maken vaak gebruik van openbare netwerken zodat hun persoonlijk IP-adres niet achterhaald kan worden. (Een IP-adres is een soort huisnummer van je computer, of van een website, waardoor er connecties -net zoals met de dagelijkse post- gelegd kunnen worden).
Gestalkt worden is een zeer beklemmende, zelfs angstige ervaring, ook als het anoniem online gebeurt. Je kunt je nergens tegen verweren en het kan een dagelijkse ellende worden die je leven totaal in beslag neemt. Soms maandenlang.
Stalk-uitingen
De minst erge vorm is misschien een hausse aan emails en sms-jes van iemand die zich bijvoorbeeld afgewezen voelt via een datingsite, of na een verhouding. Dit komt helaas steeds vaker voor, vooral bij overspannen zich tekort gedane ego’s. Over de ”ouderwetse” manier is genoeg bekend: opwachten bij je huis, elke keer expres naar dezelfde kroeg gaan als jij, je oeverloos in de gaten houden zonder gelijk de wet te overtreden.
Erger is het lijfelijk achtervolgen, met soms helaas als trieste climax agressie en geweld. Maar dit komt minder voor, het gaat de stalker vooral om het bang maken van het slachtoffer. Vaak snappen stalkers totaal niet dat ze ongewenst zijn, en hebben ze het kronkelige idee dat ze slechts hoeven door te zetten totdat jij eindelijk inziet dat ze gelijk hebben en de ware voor jou zijn, jij ziet dat nu gewoonweg nog niet in. Het is een obsessief psychisch verschijnsel waar hulp voor moet worden ingeroepen. De politie voor het slachtoffer, en een psycholoog of zelfs een psychiater voor de ziekelijk geobsedeerde achervolger.
Online uitingen
Dit wordt steeds meer een probleem. Grappen als ongevraagd cadeau’s laten afleveren, soms zelfs op rekening van de gestalkte persoon zelf, worden tegenwoordig ook door niet nadenkende kinderen gedaan, maar in de anonieme stalkwereld is dit één van de favorieten. Zo ook (pikante) foto’s van je ex op openbare websites zetten, dreigmails sturen, of roddels en leugens via websites en mails verzenden en verspreiden. Sommigen gaan zelfs zo ver om overlijdensberichten te plaatsen op Hyves profielen of op YouTube. Hyves heeft overigens een prima team wat vaak snel in actie komt tegen dit soort laster. Of qua dezelfde overlijdingsadvertentiekleur: mensen en bedrijven zwartmaken via openbare profielen, valse webmail-adressen met hun naam of bedrijfsnaam erin verwerkt, en ga zo maar door.
En ook handig: schrijf een korte omschrijving van elke man of vrouw die je enigszins interesseert op achter de namen in je map, want je ziet zoveel mensen in korte tijd dat je niet altijd meer weet of Pieter nou dat witte overhemd droeg en die leuke lach had, of dat het toch Jan was. Na inlevering van de map, na alle mensen gesproken te hebben, gaat de organisatie kijken wie er matcht. Met ander woorden: als deze Pieter ook jou graag nog een keer ziet, vind je de volgende werkdag al een matchmail van de organisatie met telefoonnummers/mailadressen van je matches.
Wat kunnen de gevolgen zijn?
Gestalkt worden is een indringende nare ervaring, immers het tast je ultieme basale vrijheidsgevoel aan, je ”gewone” dagelijkse leven dat je aardig in de hand denkt te hebben. Opeens moet je je verdedigen tegen aantijgingen, of tegen een ongewenste, soms dagelijkse- aanwezigheid van iemand. Dit is uiteindelijk beangstigend en kan een ongelooflijke inbreuk op je leven maken, en vaak ook op je eigen gedrag. Of op je reputatie, van jou als mens, of van je goedlopende bedrijf.
Over wat je het beste kunt doen bestaat geen éénduidigheid. Vaak is puur negeren het beste in het geval van een stroom oeverloze emails. De verzender hoopt namelijk op aandacht in de vorm van een antwoord, daar is het hem of haar om te doen. Misschien moet je een ander telefoonnummer nemen, soms zit er weinig anders op. Gaat het je geestelijk welzijn aantasten en heeft de stalker invloed op je doen en laten, en concentratie dan wordt het tijd om aangifte te doen. De politie kan pas iets doen als er IP-adressen te achterhalen zijn. Helaas is nogmaals vaak erg moeilijk. Soms stuurt men een brief naar bijvoorbeeld valselijk gebruikte email-adressen met een juridische verwijzing, dit kan indruk maken op de stalker. Iemand die jouw naam verwerkt in een gmail adres valt onder de jurisdictie van de privacy wetgeving namelijk.
Online gestalk kan eigenlijk pas opgelost worden als je als gebruiker van een openbaar netwerk eerst je paspoort moet laten zien aan de plaatselijke beheerder. In Italië gebeurt dit al, eigenlijk vanwege de wet op terrorisme aldaar, maar het werkt wel. Het wordt dan in ieder geval veel moeilijker anoniem te blijven.
In de vervolgpagina op deze site worden er diverse stalk-profielen besproken.